Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του,
ένα φίλτρο νερού είναι δυνατόν να απομακρύνει:

  • Αιωρούμενα σωματίδια (όπως: τρίχες, άμμος, σκουριά) – Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι δυνατόν να μεταφέρουν βακτηρίδια αλλά και να τα προστατεύουν από τα απολυμαντικά μέσα όπως το χλώριο ή την υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Χλώριο και τα παράγωγά του (όπως: χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες) – Το χλώριο χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού. Προσδίδει όμως στο νερό δυσάρεστη οσμή και γεύση. Επιπρόσθετα, ανάλογα με το είδος των υδρογονανθράκων που πιθανόν να είναι διαλελυμένοι στο νερό παράγονται και οι αντίστοιχοι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες. Ορισμένοι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες όπως το διχλωροαιθένιο και τριχλωροαιθένιο είναι ύποπτοι καρκινογένεσης.
  • Διαλυμένες οργανικές ενώσεις (όπως: τανίνες, χουμικά οξέα, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα) – Ορισμένες ενώσεις είναι αβλαβείς αλλά προσδίδουν στο νερό δυσάρεστη γεύση. Τα εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα είναι επιβλαβή διότι από την φύση τους είναι «δηλητήρια» τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να «σκοτώνουν» τα παράσιτα και τα έντομα.
  • Μικρο-οργανισμούς (όπως: βακτηρίδια, κύστες μικροβίων) – Τα βακτηρίδια και τα μικρόβια είναι φορείς ασθενειών από ελαφρές έως πολύ βαριές. Ελλιπής απολύμανση του νερού στη πηγή λόγω έλλειψης ή και κακής εφαρμογής χλωρίου, αλλά και πιθανή ύπαρξη εστιών βακτηριδίων και μικροβίων κατά την διαδρομή του νερού στις σωληνώσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν ασθένειες στον χρήστη του νερού.
  • Ίνες αμιάντου – προέρχεται από παλιές σωλήνες, μόνο ο αμίαντος που εισπνέεται έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την καρκινογένεση. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την βλαβερότητα του αμιάντου που καταπίνεται.
  • Μόλυβδο – προέρχεται από παλιές σωλήνες. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας όπως διαταραχές του πεπτικού συστήματος, εγκεφαλικές βλάβες και βλάβες στον νωτιαίο μυελό, καρκινογένεση, παράλυση και αποβολή στις γυναίκες κλπ.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε φίλτρο νερού:

  • Την ποιότητα των υλικών κατασκευής (είδος και προέλευση ενεργού άνθρακα, εγκεκριμένα υλικά-κατάλληλα για τρόφιμα)
  • Τις κατακρατήσεις (αιωρούμενα, χλώριο, οργανικές ενώσεις, μικρο-οργανισμούς κλπ)
  • Το μέγεθος του πόρου (σε μικρά = χιλιοστά του χιλιοστού)
  • Το κόστος του ανταλλακτικού
  • Το κόστος του φίλτρου
  • Την διάρκεια ζωής του ανταλλακτικού
  • Την παροχή του νερού όταν περνάει μέσα από το φίλτρο
  • Την αντοχή σε πίεση αλλά και την αντοχή σε γρήγορες μεταβολές πίεσης
  • Την εγγύηση
  • Την αξιοπιστία του οίκου και του αντιπροσώπου που εξασφαλίζουν την διαρκή και αποτελεσματική υποστήριξη
  • Την πιστοποίηση από εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς
  • Την πληρότητα της χρησιμοποιούμενης τεχνολογία
Καλάθι
espa-el